دلسوزی شروین حاجیپور برای افغانها!
طی چند روز گذشته انتشار فیلمی از مناظره حسام سلامت و هادی کسایی زاده در رسانه دیدارنیوز جنجال زیادی به پا کرد. بحث حضور افغان ها در ایران از دو منظر است: حسام سلامت به عنوان پزشک جامعه شناس و هادی به عنوان روزنامه نگار. کسای زاده را در سال های اخیر به عنوان پیشرو در مبارزه با حضور افغان ها در ایران می شناسیم. حسام سلامت یکی از نظریه پردازانی است که پس از حوادث سال 1401 در شبکه های اجتماعی مطرح شد و مخاطبان قابل توجهی پیدا کرد. اما چند موضوع در این مناظره وجود داشت که در ادامه به بررسی جداگانه آنها می پردازیم.
1. در همان ابتدای جنجال هادی کسایی زاده ادعای جنجالی در مورد تعداد افغان های حاضر در ایران مطرح کرد. وی با بیان اینکه در ایران 11 میلیون افغانی وجود دارد، گفت: این در حالی است که بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت کشور ریاست جمهوری، حدود 8 میلیون و 400 هزار افغانی وجود دارد. البته آمارها متناقض است. برخی از آمارها می گوید 5 میلیون افغان در ایران زندگی می کنند. مشخص نیست حسام سلامت در پاسخ به آمار اعلام شده از سوی هادی کسایی زاده در همان مناظره که وزارت کشور و هیچ سازمان دیگری جزئیات را رصد نکرده اند، چه گفته است، شما به عنوان خبرنگار از کجا به این آمار رسیده اید؟
در واقع این بحث ابتدا در ایران بر سر تعداد مشابه افغان ها شعله ور شد. در حالی که هادی کسایی زاده علیرغم تلاش ها و نگرانی قابل درک خود برای حضور تعداد زیادی از افغان ها در ایران، حسام سلامت پاسخ مستقیمی ندارد که این ارقام را از کجا آورده است. البته نکته ای که باید به آن توجه کرد این است که تمام منطق این داستان را نمی توان در جملاتی مانند آمار را از کجا آوردی خلاصه کرد؟ آنچه در خیابان مشخص است این است که حضور افغانستان بسیار زیاد شده است. تعداد زیادی افغان در شهرهایی مانند یزد، کرمان، اطراف شیراز و تهران وجود دارد و اینکه آیا این رقم صحیح است باید در اولویت دوم قرار گیرد. واضح است که حضور افغان ها فضای بسیاری از هموطنان ما را تنگ کرده است. یعنی اگر حسام سلامت موفق شد در این مناظره هادی کسایی زاده را به گوشه ای برساند، واقعیت این است که حضور افغان ها بسیار نمایان شده است.
2. نکته دوم و جالب داستان قسمتی بود که سلامت به نگرش عمومی ایرانیان نسبت به افغان ها در سال 1401 اشاره می کند که در آهنگ شروین بیان شده بود. از آنجایی که شروین برای بچه های افغانستانی و برای سلامت می خواند، این بیت از آواز شروین را نگاه ایرانیان وقت می دانستند که نگاهی مقبول به افغان ها داشتند و آنها را طرف خود تصور می کردند، اما حالا دو سال بعد حسام. سلامت، هادی کسایی زاده و متهمان او مانند ایجاد وحشت اخلاقی و بزرگنمایی ادبیات رسانه ای، مردم افغانستان را بی دلیل ترسانده اید، هر چند خطرناک هستند و جنایات زیادی به آنها نسبت داده می شود، اما از این نظر 1401 این نگاه 1403 هادی کسایی زاده و تیم رسانه ای اش
البته باید گفت که حسام سلامت در این زمینه چندان منطقی صحبت نمی کند، زیرا آنچه مردم را نسبت به حضور افغان ها در ایران بدبین کرده است، رفتار بخشی قابل توجهی از افغان ها در دو سه سال اخیر است که وارد شده اند. ایران پس از رژیم طالبان و بر اساس قوانین رفتار نمی کنند. نگاهی به نظام سلامت در این مورد شاید احساساتی و مناسب دنیای ادبیات و هنر باشد. آنچه در واقعیت اتفاق می افتد بسیار خشن و بی رحمانه است. آنچه در آن زمان شروین به کودکان افغان گفت یک دیدگاه کلی بود که شامل تجربه زندگی مشترک ایرانیان با افغان ها در 40-50 سال گذشته بود، اما آنچه در این دو سه سال گذشته اتفاق افتاده کاملاً متفاوت از آنچه بوده است. برای مدت طولانی ادامه دارد تجربیات ایرانی ها و افغان ها. بنابراین نمی توان گفت که نگرش ایران نسبت به پذیرش تغییر کرده است، ایرانی ها همان مردمی هستند که هنوز بسیار مهمان نواز هستند، اما این حضور افراطی افغان های عقب مانده طالبان تا حدودی مشکوک و گیج کننده است.
3. در نهایت حسام سلامت به نکته جالبی اشاره می کند. او در این مناظره گفت که افغان های مقیم ایران تریبون ندارند و امثال من باید ماجرا را از دید خود ببینند و چرا به آنها تریبون نمی دهیم؟ هادی کسایی زاده در پاسخ به نکته جالبی اشاره کرد. او مدعی شد که بسیاری از افغانهایی که در یکی دو سال گذشته وارد ایران شدهاند، با لباسهای غیرنظامی و عوامل اطلاعاتی طالبان به ایران سفر میکنند. وی مدعی شد که بسیاری از نیروهای اطلاعاتی دولت سابق افغانستان مانند رفتگر در خیابان های شهر پرسه می زنند. وی با اشاره به اصطلاح سستی در کنترل این افغان ها و در ادعای عجیبی که حتی برخی از بخش های حکومت تلاش می کنند افغان ها را در ایران اسکان دهند. حسام سلامت در پاسخ خود البته این نکته را مطرح کرد که بسیاری از افغانها کارت ملی یا هیچ گونه مدرک شناسایی ندارند و حتی برای خرید بلیت وسایل نقلیه عمومی مشکل دارند، پس چگونه کسای زاده میتواند ادعا کند که بخشهایی از دولت در تلاش برای بقا در ایران هستند. !
البته حضور افغان ها با دعوای افرادی چون حسام سلامت و هادی کزائی زاده به راحتی حل نمی شود. آنچه واضح و بدیهی است این است که ما در حال ایجاد یک دوقطبی ترسناک هستیم که هر لحظه می تواند مانند بمب عمل کند و جامعه از هم پاشیده ایران را بدتر از آنچه هست کند، اما آنچه در حال رخ دادن است، احتمالاً جامعه شناسان باید تصمیم بگیرند و سیاست گذاران باید بیشتر بدانند تا از هر چیزی اجتناب کنند. فاجعه احتمالی را با دقت مشاهده کنید لازم به ذکر است در روزهای اخیر تلاش های زیادی در وزارت کشور برای بیرون راندن اتباع غیرمجاز افغان از ایران صورت گرفته است. گزارش های مدام از خروج اتباع افغان از ایران شنیده می شود و البته همانطور که دیروز گزارش شد، بر اساس اعلام وزارت کشور، مرزها بیش از هر زمان دیگری کنترل می شود.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "دلسوزی شروین حاجیپور برای افغانها!" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "دلسوزی شروین حاجیپور برای افغانها!"، کلیک کنید.