پایتخت بعدی ایران مشخص شد/ شهر جایگزین تهران کجاست؟
بحث انتقال پایتخت از تهران برای اولین بار در سال 64 مطرح شد اما در نهایت پس از چندین سال بحث و مذاکره به نتیجه نرسید. سپس در اواخر دهه 1980 و اوایل دهه 1990 دوباره بحث جابجایی پایتخت مطرح شد.
در سال 1391 طرح انتقال پایتخت با امضای 151 نماینده وارد صحن علنی مجلس شد و قانون «امکان سنجی انتقال مرکز سیاسی و اداری کشور و ساماندهی تمرکززدایی از تهران» به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. مجلس و شورای نگهبان در سال 1394.
در اردیبهشت 1392 امیر خجسته رئیس کمیسیون شورا و امور داخلی در مجلس اعلام کرد که همدان، سمنان و پردیس گزینههای انتقال پایتخت سیاسی کشور هستند و مجلس در تلاش است مکان مناسبی برای این جابهجایی پیدا کند. بررسی کارشناسی انجام می شود
موافقان و مخالفان در جلسات مختلف بحث جابجایی پایتخت را مطرح کردند و زمانی که گمان می رفت این طرح بالاخره اجرایی می شود، در سال 1394 در جلسه ای به ریاست معاون اول رئیس جمهور، اعضا به اتفاق آرا با تغییر سیاسی مجلس مخالفت کردند. کشور طرح انتقال مرکز و پایتخت رد شد.
آیا انتقال سرمایه تضمین شده است؟
جمعیت زیاد، مشکلات زیستمحیطی، گسلهای لرزهای و بسیاری عوامل دیگر، موضوع جابهجایی پایتخت را به یک موضوع جدی تبدیل کرده است، اما این طرح به دلیل هزینههای بسیار بالای اجرای آن تاکنون اجرایی نشده است.
اما موضوع انتقال پایتخت در ماه های اخیر مطرح شده و شاید دلیل اصلی آن اصرار رئیس جمهور بر این موضوع باشد. در 10 دی ماه در جلسه شورای نمایندگان استان سمنان با اشاره به کم آبی در تهران و نابرابری ثروت و مصرف، پزشکان پیشنهاد انتقال پایتخت به شهری در کنار دریا را دادند. وی تاکید کرد که این تغییر می تواند به حل مشکلات ملی کمک کند.
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور نیز در همایش روابط عمومی سازمان مجریه در خصوص انتقال پایتخت در 20 دی ماه اظهار داشت: در مورد پایتخت دو دیدگاه متفاوت وجود دارد. یک دیدگاه می گوید پایتخت باید در تهران باشد و دیدگاه دیگر اصرار دارد که تهران ظرفیت سرویس دهی به جمعیت بالای 10 میلیون نفر را ندارد. انتقال سرمایه بدون رضایت و نظر مردم امکان پذیر نیست.
کدام شهر پایتخت ایران خواهد بود؟
طی دهه گذشته از چند شهر به عنوان گزینه های احتمالی برای جابه جایی پایتخت نام برده شده است، اما اخیراً رئیس دولت توجه خود را به چند شهر معطوف کرده است و به نظر می رسد گزینه های قبلی دیگر مورد توجه قرار نگرفته است.
همانطور که اشاره شد، مسعود مزیکیان پیشنهاد انتقال پایتخت به یک شهر ساحلی را داد. در شمال و جنوب ایران استان های گلستان، گیلان، مازندران، سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان و خوزستان به دریا دسترسی دارند و شهرهای مهم این استان ها می توانند جانشین پایتخت باشند.
اما برای یافتن آدرس مشخصتری برای گزینهای که پزشکان برای انتقال پایتخت در نظر دارند، پزشکان باید تابستان امسال به سخنرانی خود برگردند. وی در 17 شهریور 1403 پس از بازدید از نمایشگاه فعالیت های زیربنایی قرارگاه خاتم الامبیا (ص) گفت: اگر بخواهیم در منطقه اول باشیم نمی توانیم از رقبای خود عقب بمانیم پس چاره ای نداریم. . انتقال مرکز اقتصادی و سیاسی کشور به سمت جنوب و دریا. از این رو 3 استان گیلان، مازندران و گلستان واقع در شمال کشور جزو گزینه های خارجی باقی مانده و شهرهای مهم 4 استان جنوبی کشور در لیست قرار دارند. این در حالی است که گمانه زنی های بیشتری مبنی بر انتقال پایتخت به یکی از شهرهای استان هرمزگان و به طور مشخص به شهر بندرعباس وجود دارد. شهری که نبض تجارت ایران در حاشیه خلیج فارس را در دست دارد به نقطه مهم و استراتژیک اقتصاد کشور تبدیل شده است. البته این قدرت در سایر شهرهای جنوبی کشور نیز وجود دارد و برخی کارشناسان حتی شیراز را به عنوان شهر مهم نزدیک به شهرهای جنوبی کشور معرفی کرده اند. با این حال هنوز مشخص نیست که چقدر انگیزه در دولت و مجلس برای انتقال پایتخت از تهران وجود دارد و آیا واقعاً در شرایط فعلی و به نفع کشور می توان چنین طرحی را اجرایی کرد. بهره کلی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "پایتخت بعدی ایران مشخص شد/ شهر جایگزین تهران کجاست؟" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "پایتخت بعدی ایران مشخص شد/ شهر جایگزین تهران کجاست؟"، کلیک کنید.